Λιμένι, ένα στολίδι στη Μάνη

Λιμένι Παραδοσιακός οικισμός

Το πανέμορφο Λιμένι αποτελεί ένα παραθαλάσσιο χωριό της μέσα Μάνης και ένας από τους ωραιότερους και πιο παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής.  Βρίσκεται σε απόσταση 41 χλμ από την Καρδαμύλη σε μια πανέμορφη διαδρομή 50 λεπτών και αξίζει να το επισκεφθεί κανείς.

Λιμένι παραδοσιακός οικισμός

Ιστορία

Το Λιμένι, που αποτελεί το επίνειο της Aρεόπολης, είναι κατά γενική ομολογία ένα από τα ωραιότερα οικιστικά σύνολα της Λακωνικής Μάνης με τουριστική ανάπτυξη αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια.

Στο Λιμένι δεσπόζει το παλάτι του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη με τον τετραώροφο Πύργο του και τα τοξωτά ανοίγματα του. Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης υπήρξε ο  τελευταίος ηγεμόνας (μπέης) της Mάνης, ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τους επαναστατικούς και τους μετεπαναστατικούς χρόνους. Γεννήθηκε στην Αρεόπολη το 1765, επί Οθωμανοκρατίας, και το 1814 διορίστηκε από την Υψηλή Πύλη, Μπέης της Μάνης. Στις 17 Μαρτίου του 1821 επικεφαλής πέντε χιλιάδων Μανιατών προχώρησε μαζί με άλλους οπλαρχηγούς στην απελευθέρωση της Καλαμάτας. Από εδώ ξεκίνησε  και ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων. Οι επισκέπτες έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν στο πύργο, τον τάφο και την προτομή του ξακουστού μανιάτη στρατιωτικού ηγέτη και πολιτικού.

Λιμένι ενα παραδοσιακό ψαροχώρι

Περιοχή

Το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας στο Λιμένι είναι βραχώδες ακόμη και μέσα στη θάλασσα. Αν κάποιος θέλει να βρει μεγάλη παραλία μπορεί να πάει στη μεγάλη αμμουδιά ανάμεσα στο Νέο Οίτυλο και το Καραβοστάσι. Εκτός από το Παλάτι του Πετρόμπεη και τα όμορφα τοπία ο επισκέπτης θα δει επίσης γραφικά εκκλησάκια όπως το εκκλησάκι του Aγίου Σώστη.

Λιμενι θαλασσα

Η περιοχή είναι φημισμένη για τις γραφικές ταβέρνες με φρέσκο ψάρι και χαλάρωμα μπροστά στη θάλασσα που απλώνεται στα πόδια σας. Βάλτε στο πρόγραμμά σας εκδρομή στην περιοχή και δεν θα το μετανιώσετε!

Το Λιμένι βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ από τα σπήλαια του Δυρού και αποτελεί ιδανική συνδυαστική εκδρομή με τα σπήλαια.

Πηγές εδώ και εδώ