Εγκαίνια της οικίας Πάτρικ Λη Φέρμορ

Patrick Leigh Fermor house

Οικία Πάτρικ Λη Φέρμορ

Ένα διεθνές κέντρο φιλοξενίας ανθρώπων του πνεύματος

Στις 19 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκαν στην Καρδαμύλη τα επίσημα εγκαίνια της οικίας του Πάτρικ Λη Φέρμορ. Παρόντες ήταν ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, η Υπουργός Πολιτισμού μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ο Δήμαρχος Καρδαμύλης.

Patrick Leigh Fermor house

Εσωτερικός χώρος οικίας

Πάτρικ Λη Φέρμορ

Το σπίτι κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1960 από τον συγγραφέα περιηγητή στρατιώτη και φιλέλληνα Πατρικ Λη Φερμορ ή ‘Πάντι’. Ο Πάτρικ διέσχισε την Ευρώπη κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου φτάνοντας μέχρι την Κωνσταντινούπολη και κατόπιν στην Ελλάδα. Πολέμησε στο πλευρό των Κρητών στην Μάχη της Κρήτης και κατά την υποχώρηση των Βρετανών πέρασε από την Καρδαμύλη την οποία και αγάπησε. Μετά τον πόλεμο επέστρεψε στην Καρδαμύλη όπου έχτισε και το πανέμορφο σπίτι του στον κόλπο Καλαμίτσι. Σε αυτό έζησε με την σύζυγο του Τζοάν Λη Φέρμορ μέχρι τον θάνατο του.

Patrick Leigh Fermor house

Εσωτερικός χώρος οικίας Πάτρικ Λη Φέρμορ

Οικία Πάτρικ και Τζόαν Φέρμορ

Το 1996, ο Patrick και η Joan Leigh Fermor δώρισαν εν ζωή στο Μουσείο Μπενάκη το σπίτι τους στην Καρδαμύλη. Το 2017 το Μουσείο Μπενάκη ξεκίνησε τις εργασίες αποκατάστασης της οικίας. Μεγάλοι χορηγοί με ηγέτη το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος βοήθησαν οικονομικά στο εγχείρημα. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν 2 χρόνια μετά και από τον Ιούνιο 2019 είναι ανοιχτό στους επισκέπτες.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν χωρίς να αλλοιωθεί τίποτα από τη μοναδικότητα της οικίας, που έχει κατασκευαστεί με την Μανιάτικη τεχνική της πέτρας. Ο περιβάλλον χώρος της οικίας, είναι ένας μαγικός κήπος χωρίς τα χαρακτηριστικά αγγλικού κήπου. Έχει ενσωματωθεί στο τοπίο και είχε μια διαχρονική προσέγγιση. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο αρχιτέκτονας επέλεξε μικρές παρεμβάσεις με σεβασμό στην ιστορία του χώρου.

Patrick Leigh Fermor house

Εξωτερικός χώρος οικίας Πάτρικ Λη Φέρμορ

Διαθέσιμο στο κοινό

Από εδώ και στο εξής η Οικία Patrick & Joan Leigh Fermor θα λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών. Επιπλέον θα συμβάλει στην προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό ως κέντρο εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τη συνεργασία διεθνών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τέλος αναμένεται να βοηθήσει στην   πολιτιστική,  οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Καρδαμύλης και της ευρύτερης περιοχής της Μάνης.

Πηγές

Εδώ Εδώ