Καρδαμύλη

Η Καρδαμύλη είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που απέχει 35χλμ. από την Καλαμάτα και ανήκει στην μικρή πολιτεία της Μάνης. Το χωριό διατηρεί, μέχρι σήμερα, το αρχαίο του όνομα και μάλιστα ο Όμηρος το συμπεριλαμβάνει στις επτά πόλεις που πρόσφερε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα για να επιστρέψει στη μάχη κατά την πολιορκία της Τροίας.

Στην περιοχή υπάρχουν μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του νομού, όπως τα Ριτσά,, το Πόρτο Καλαμίτσι, ο Φονέας και τα Δελφίνια. Αξίζει να περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα δρομάκια της παλιάς Καρδαμύλη, να θαυμάσετε τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου και των αρχαίων οχυρώσεων, τον επιβλητικό ναό του Άγιου Σπυρίδωνα, ενώ σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από τη χαρακτηριστική μανιάτικη τεχνοτροπία των πύργων του οικισμού.

Για τους λάτρεις της ορειβασίας, από την Καρδαμυλη ξεκινούν πολλά ορεινά μονοπάτια που καταλήγουν ακόμα και στην κορυφή του Ταϋγέτου. Υπάρχουν μονοπάτια όλων των διαβαθμίσεων δυσκολίας, από τα πιο εύκολα μέχρι και αυτά που απευθύνονται σε έμπειρους ορειβάτες. Οι περιπατητές έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν πάρα πολλά βυζαντινά εξωκλήσια στις περιπλανήσεις τους με όμορφες τοιχογραφίες χτισμένα με την  Μανιάτικη πέτρινη αρχιτεκτονική της ξερολιθιάς.
Μην παραλείψετε να βρεθείτε στο φαράγγι του Βυρού, μήκους 20χλμ., στο οποίο βρίσκονται λαξεμένοι και οι τάφοι των Διόσκουρων, καθώς και στις πηγές του Βυρού ποταμού.

Η Καρδαμύλη αποτελεί προορισμό για όλες τις εποχές. Διαθέτει ωραίες ταβέρνες με παραδοσιακό φαγητό και όμορφα καφέ που χαλαρώνουν τον επισκέπτη. Τα παραδοσιακά λαλάγγια, το καπνιστό σύγκλινο, το τσάι από τον Ταΰγετο, η ψητή σφέλα  και το Μανιάτικο ελαιόλαδο είναι παγκοσμίου φήμης λιχουδιές που δεν πρέπει να αμελήσετε να δοκιμάσετε.

Από την Καρδαμυλη μπορείτε να πραγματοποιήσετε μοναδικές εξορμήσεις στα γύρω χωριά Πλάτσα, Θαλάμες, Στούπα και Άγιο Νικόλα, όλα τους με πλούσια ιστορία που ανατρέχει στα βυζαντινά χρόνια. Για τους λάτρεις του βουνού η Καστάνια και το Εξωχώρι τους περιμένουν να θαυμάσουν τους Μανιάτικους πύργους των επαναστατικών χρόνων. Για πιο μακρινές διαδρομές υπάρχουν το Οίτυλο η Αρεόπολη και τα σπήλαια του Δυρού.