Καρδαμύλη

Καρδαμύλη χωριό

Η Καρδαμύλη είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό της Έξω Μάνης που απέχει 35χλμ. από την Καλαμάτα και βρίσκεται στην περιοχή του Λεύκτρου. Το όνομά της προέρχεται από τα πολλά κάρδαμα που υπήρχαν στην περιοχή. Κατά το παρελθόν συναντάται και με το όνομα Σκαρδαμούλα. Η Καρδαμύλη, πόλη της αρχαίας Λακωνίας, θεωρείται ότι υφίσταται από την προϊστορική εποχή. Το χωριό διατηρεί, μέχρι σήμερα, το αρχαίο του όνομα. o Όμηρος το συμπεριλαμβάνει στις επτά πόλεις που πρόσφερε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα για να για να τον εξευμενίσει για την απόσπαση της Βρισηίδας, κατά την εκστρατεία στην Τροία, ώστε να πειστεί να επιστρέψει στη μάχη.

Καρδαμύλη ιστορία

Η πόλη, αρχικά, δεν αποτέλεσε μέλος του Κοινού των Λακεδαιμονίων (μετονομάστηκε σε Κοινό των Ελευθερολακώνων μετά το 22 π.Χ.). Μετά τη μάχη των Λεύκτρων (371 π.Χ.) η περιοχή δεν ελέγχεται από τη Σπάρτη, αλλά από τους Μεσσήνιους, κατά τις αποφάσεις του Θηβαίου βασιλιά Επαμεινώνδα. Στο Κοινό η πόλη συμμετέχει από το 146π.χ. Όμως, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος επειδή το Γύθειο και οι άλλες παραλιακές πόλεις είχαν αποχωρισθεί από τη Σπάρτη, παραχώρησε την Καρδαμύλη στους Σπαρτιάτες για να την χρησιμοποιήσουν ως επίνειο. Συνδεόταν με τη Σπάρτη μέσω της Βασιλικής Οδού, τμήματα της οποίας σώζονται μέχρι σήμερα.

Το όνομα της Καρδαμύλης εμφανίζεται ως Σκαρδαμούλα σε έκθεση του 1465 – 1466 του Ενετού προνοητή Barbarigo. Με το όνομα Cardamilia σημειώνεται σε χάρτη του 1675

Η ιστορία της Καρδαμύλης από το τέλος του 17ου αιώνα, σημαδεύεται από την εμφάνιση και την πορεία του γένους των Παλαιολόγων – Τρουπάκηδων. Πρόκειται για μία μεγάλη και ιδιαίτερα ισχυρή οικογένεια, η οποία φαίνεται ότι διατήρησε τον έλεγχο της περιοχής για περίπου 200 χρόνια. Ιδρυτής της οικογένειας είναι ο Μιχαήλ Παλαιόλογος ο οποίος εμφανίζεται στην περιοχή περίπου το 1670 – 1690. Ο θρύλος θέλει να έλκει την καταγωγή του από τους Παλαιολόγους του Μυστρά. Το επώνυμο, όμως Τρουπάκης με το οποίο είναι επίσης γνωστό το γένος, το συναντάμε σε πωλητήριο ήδη από το 1620, αλλά και το 1681.

Κατά την περίοδο της κυριαρχίας των Τρουπιάνων (18°-19° αι.) στην Καρδαμύλη αναπτύσσεται έντονη πειρατική δραστηριότητα. Ακόμα και στην καποδιστριακή περίοδο αποτελούσε καταφύγιο ξένων πειρατών.

Στις 06/01/1821 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καταφθάνει από την Ζάκυνθο και φιλοξενείται στον πύργο του Παναγιώτη Τρουπάκη (Μούρτζινου). Από εκεί οργανώθηκε η έναρξη του  απελευθερωτικού αγώνα με την κατάληψη της Καλαμάτας.

Καρδαμύλη τι να δώ

Πάνω από τον νεώτερο οικισμό, στην είσοδο του χωριού, βρίσκεται η Παλιά Kαρδαμύλη (Πάνω Καρδαμύλη) και το συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων. Μέσα στο συγκρότημα συναντάμε τον περίφημο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Η ανέγερση των πρώτων κτιρίων του συγκροτήματος τοποθετείται στα τέλη του 17ου αιώνα.

Ακολουθώντας το μονοπάτι από την Παλιά Καρδαμύλη προς την περιοχή της Αγίας Σοφίας, συναντάμε δύο ορθογώνιες κοιλότητες  λαξευμένες σ’ ένα κάθετο βράχο. Βάση της παράδοσης πρόκειται για τον τάφο των Διόσκουρων (Κάστορας και Πολυδεύκης), των μυθικών παιδιών της βασίλισσας της Σπάρτης Λήδας και του Δία.

Από την Καρδαμύλη μπορείτε να πραγματοποιήσετε μοναδικές εξορμήσεις στα γύρω χωριά Πλάτσα, Θαλάμες, Στούπα, Άγιο Νικόλα, Αγ, Δημήτριο και Ρίγκλια. Παραλιακά ψαροχώρια με πλούσια ιστορία που ανατρέχει στα βυζαντινά χρόνια. Για τους λάτρεις του βουνού η Καστάνια και το Εξωχώρι τους περιμένουν να θαυμάσουν τους Μανιάτικους πύργους των επαναστατικών χρόνων. Για πιο μακρινές διαδρομές υπάρχουν το Οίτυλο η Αρεόπολη και τα σπήλαια του Δυρού.

Για τους λάτρεις της ορειβασίας, από την Καρδαμύλη ξεκινούν πολλά ορεινά μονοπάτια που καταλήγουν ακόμα και στην κορυφή του Ταϋγέτου. Υπάρχουν μονοπάτια όλων των διαβαθμίσεων δυσκολίας, από τα πιο εύκολα μέχρι και αυτά που απευθύνονται σε έμπειρους ορειβάτες. Οι περιπατητές έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν πολλά βυζαντινά εξωκλήσια στις περιπλανήσεις τους με όμορφες τοιχογραφίες χτισμένα με την  Μανιάτικη πέτρινη αρχιτεκτονική της ξερολιθιάς.

Καρδαμύλη παραλίες

Στην περιοχή υπάρχουν μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του νομού. Κύρια παραλία του χωριού είναι η βοτσαλωτή παραλία Ριτσά. Σε κοντινή απόσταση η παραλία του  Καλαμιτσιού με τα ψηλά κυπαρίσσια, η όμορφη παραλία του Φονέα με τον χαρακτηριστικό βράχο και τα τα βαθυγάλανα Δελφίνια.

Η Καρδαμύλη αποτελεί προορισμό για όλες τις εποχές. Διαθέτει ωραίες ταβέρνες με παραδοσιακό φαγητό και όμορφα καφέ που χαλαρώνουν τον επισκέπτη.

Τα παραδοσιακά λαλάγγια, το καπνιστό σύγκλινο, το τσάι από τον Ταΰγετο, η ψητή σφέλα  και το Μανιάτικο ελαιόλαδο είναι τοπικές λιχουδιές που δεν πρέπει να αμελήσετε να δοκιμάσετε.