Τα σπήλαια του Διρού

Σπήλαια Διρού. Φωτισμένη λίμνη

Ιστορία

Σε απόσταση μικρότερη των  60 χλμ από την Καρδαμύλη, βρίσκονται τα φημισμένα σπήλαια Διρού. Στην περιοχή υπάρχουν δύο σπήλαια, της Βλυχάδας που είναι ανοικτό στο κοινό  και της Αλεπότρυπας. Η ύπαρξη του σπηλαίου Βλυχάδας ήταν γνωστή στους ντόπιους από το 1900 περίπου. Πρώτος το ανακάλυψε ο Πέτρος Αραπάκης το 1898. Το 1949 οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας, Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά.

Έως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1.600 μέτρα. Από το 1987 άρχισε την συστηματική και λεπτομερή μελέτη του Σπηλαίου. Έλληνες σπηλαιοδύτες σε συνεργασία με διεθνή ομάδα συνέχισαν την εξερεύνηση και χαρτογράφηση του. Μέχρι σήμερα έχουν χαρτογραφεί 14.700 μέτρα διαδρομών. Το μεγαλύτερο τμήμα του Σπηλαίου βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια των υδάτων.

Σπήλαια Διρού. Σταλαγμίτες, σταλακτίτες.

Το σπήλαιο

Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από το σημερινό της επίπεδο. Έχουν βρεθεί σταλακτίτες σε βάθος 71 μέτρων. Το μέγιστο βάθος του Σπηλαίου έχει εντοπιστεί εκτός της τουριστικής διαδρομής και φτάνει τα 80 μέτρα.

Η φυσική είσοδος του σπηλαίου έχει διάμετρο μόλις μισού μέτρου και βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Σε παλαιότερες εποχές το σπήλαιο είχε και άλλες εισόδους οι οποίες σταδιακά έκλεισαν.

Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα οστών ιπποπόταμων στην Ευρώπη. Κοντά στη φυσική του είσοδο έχουν βρεθεί κεραμικά που υποδηλώνουν την ανθρώπινη παρουσία.

Το νερό μέσα στο σπήλαιο είναι υφάλμυρο και έχει μεγάλη σκληρότητα. Η θερμοκρασία του είναι περίπου 14°C, ενώ αυτή του αέρα κυμαίνεται από 16 έως 19°C.

Η τουριστική διαδρομή έχει συνολικό μήκος 1.500 μέτρα από τα οποία τα πρώτα 1.200 είναι σε λίμνη. Η περιήγησή διαρκεί περίπου 25 λεπτά.

Οι πόρτες του σπηλαίου άνοιξαν για πρώτη φορά για τους επισκέπτες το 1967. Την εποχή εκείνη ολοκληρώθηκαν οι  εργασίες διευθέτησης που είχαν αρχίσει πριν έξι χρόνια.

Σπήλαια Διρού. Σταλακτίτες

Σπήλαιο Αλεπότρυπας

Σημαντικά ανθρωπολογικά ευρήματα από τη νεολιθική εποχή, ανακαλύφθηκαν στο παρακείμενο σπήλαιο της Αλεπότρυπας. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, εδώ υπήρχαν κατοικίες κατά τη Νεολιθική εποχή. Εικάζεται ότι, πριν από 45 αιώνες, οι άτυχοι κάτοικοι εγκλωβίστηκαν μέσα στο σπήλαιο έπειτα από ισχυρό σεισμό. Το σπήλαια αυτό ανακαλύφθηκε το 1958. Πολλά απο τα ευρήματα εκτίθενται στο παρακείμενο Νεολιθικό Μουσείο Διρού που βρίσκεται δίπλα στην είσοδο του σπηλαίου αυτού.

Πηγή

Περισσότερες πληροφορίες και ώρες επισκέψεων εδώ