Τα «7 θαύματα» της Μεσσηνίας!

Με σκοπό να ξεχωρίσουμε τις ομορφιές της Μεσσηνίας κάνουμε μία αυθαίρετη ονομασία, παραλληλίζοντάς τις με τα θαύματα του κόσμου. Έτσι, παρακάτω παρουσιάζονται τα «7 θαύματα» της Μεσσηνίας. Ξεχωρίζουν φυσικά τοπία, που μόνο εδώ μπορεί να βρει κάποιος, αλλά και ανθρώπινες κατασκευές με μοναδική αρχιτεκτονική στο πέρασμα των χρόνων.

Οι 7 μοναδικές ομορφιές της Μεσσηνίας, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί κάποιος σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Kalamata IN» είναι οι παρακάτω:

Πολυλίμνιο

Αν ενδιαφέρεστε για… μυστικές βουτιές σε έναν μικρό καταπράσινο παράδεισο, γεμάτο από καταρράκτες και λιμνούλες, τότε το Πολυλίμνιο είναι το ιδανικό μέρος. Πρόκειται για ένα καλά κρυμμένο παραμυθένιο τοπίο. Το κάλλος του μόλις έγινε ευρύτερα γνωστό, άρχισε να τραβά το ενδιαφέρον των φυσιολατρών, των ορειβατών και των κολυμβητών. Βρίσκεται 32 χλμ από την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας στο δρόμο από Καλαμάτα προς Πύλο. Κοντά στο χωριό Καζάρμα υπάρχει το χωριό Χαραυγή, από όπου ξεκινάει το μονοπάτι προς το Πολυλίμνιο. Αποτελεί ένα σύμπλεγμα λιμνών και καταρρακτών, που δημιουργούν ένα απίστευτα όμορφο τοπίο λόγω του ανώμαλου ανάγλυφου.

Πολυλίμνιο Μεσσηνίας

Καταρράκτες Πολυλιμνίου

Υδροβιότοπος της Γιάλοβας

Ο υδροβιότοπος της Γιάλοβας (Διβάρι) παρουσιάζει ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον. Αποτελεί σταθμό πολλών μεταναστευτικών πουλιών. Σ΄ αυτόν εντοπίζονται σπάνια είδη πουλιών όπως ερωδιοί και φλαμίγκο, ψαραετοί, καλαμοκανάδες, καθώς και το μοναδικό είδος χαμαιλέοντα στην Ευρώπη. Ο αφρικανικός χαμαιλέων αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη διάθεσή του. Ο υδροβιότοπος της Γιάλοβας αποτελεί προστατευόμενη περιοχή αφού ανάμεσα στα καταμετρημένα είδη έχουν βρεθεί αρκετά που ανήκουν στην απειλούμενη ελληνική ορνιθοπανίδα.

Υδροβιότοπος Γιάλοβας

Φαράγγι του Ριντόμου

Βρίσκεται λίγο έξω από την Καλαμάτα στην αρχή της Μεσσηνιακής Μάνης και έχει μήκος 19χλμ. Ξεκινά από τις κορυφογραμμές του Ταϋγέτου από τη Νεραϊδοβούνα, στα 2.031μ υψόμετρο και καταλήγει στην ακτή της Σάντοβας στον Μεσσηνιακό Κόλπο. Προς τη μεριά της θάλασσας, το φαράγγι λέγεται Φαράγγι της Κοσκάρακας. Το Φαράγγι του Ριντόμου αποτελεί ένα πλούσιο σε γεωμορφολογικά στοιχεία σχηματισμό, παρουσιάζοντας ένα μεγαλειώδες σύνολο. Σε όλο του το μήκος παρατηρούμε πληθώρα γεωλογικών φαινομένων, όπως οι σχεδόν κατακόρυφες πλαγιές του, οι έντονες πτυχώσεις του πετρώματος και τα ρήγματα.

Φαράγγι του Ριντόμου

Το νησιωτικό σύμπλεγμα από τα νησιά Σαπιένζα, Αγία Μαριανή ή Αγία Μαρίνα και Σχίζα

 Πρόκειται για επίγειους παραδείσους κοντά στις ακτές της Μεθώνης. Έχουν καταγάλανα νερά, εξωτική βλάστηση στους λόφους τους και αποτελούν καταφύγιο για άγρια πουλιά και ζώα. Ακόμη υπάρχουν θρύλοι που συνδέουν την περιοχή με πειρατές. Ξεχωρίζει βέβαια το νησί σε σχήμα καρδιάς που φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία. Αποτελούν το νησιωτικό σύμπλεγμα των Μεσσηνιακών Οινουσσών, μαζί με τις βραχονησίδες Αυγό, Δύο Αδέλφια και Μπόμπα. Οι Μεσσηνιακές Οινούσσες, μαζί με το ακρωτήριο Ακρίτας, έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000. Στα νότια του συμπλέγματος εντοπίζεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, γνωστό ως το «φρέαρ των Οινουσσών», με βάθος 5.121μ. Αποτελεί το επίκεντρο των ερευνών του πειράματος «Νέστωρ» (NESTOR = Neutrino Extended Submarine Telescope with Oceanographic Research).  Στόχος του πειράματος είναι η ανίχνευση των νετρίνων σωματιδίων, τα οποία θεωρείται ότι κλείνουν μέσα τους σημαντικές πληροφορίες για το παρελθόν και το μέλλον του Σύμπαντος.

Νησάκια Σχίζα και Σαπιέντζα

Καρδαμύλη

Η Καρδαμύλη, ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό στην Μεσσηνιακή Μάνη, με πυργόσπιτα, αμέτρητες βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια διάσπαρτα στις κατάφυτες πλαγιές. Σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη στην Παλιά Καρδαμύλη και το αρχαιολογικό μουσείο.

Καρδαμύλη – Το διαμάντι της Μάνης

Αρχαία Μεσσήνη

Βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του όρους Ιθώμη, κοντά στο σημερινό χωριό Μαυρομάτι. Ένας αρχαιολογικός χώρος που σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σου τη σπουδαιότητα της πόλης αυτής στην αρχαιότητα. Η πόλη ιδρύθηκε το χειμώνα του 370 π.Χ.-369 π.Χ. από το Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, μετά τη νίκη του επί των Σπαρτιατών στη μάχη των Λεύκτρων και την εισβολή του στη Λακωνία. Ο Επαμεινώνδας απελευθέρωσε τη Μεσσηνία από τη σπαρτιατική επιρροή και επέλεξε τους πρόποδες του όρους Ιθώμη για να χτίσει την πρωτεύουσα των ελεύθερων Μεσσηνίων.

Αρχαία Μεσσήνη

Κάστρο Μεθώνης 

Το κάστρο της Μεθώνης, ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα καστροπολιτείας στον ελληνικό χώρο. Δεσπόζει επιβλητικό στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Πελοποννήσου, ακριβώς δίπλα από το οχυρωμένο νησάκι Μπούρτζι, με το οποίο ενώνεται μέσω μιας μικρής αψιδωτής γέφυρας. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και ωραιότερα του Ελλαδικού χώρου. Χτίστηκε από τους Βενετούς όταν έγιναν κύριοι της πόλης το 1209. Είναι χτισμένο σε στρατηγική θέση, σε έναν βράχο που εισχωρεί στην θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με τεχνητή τάφρο.

Κάστρο Μεθώνης

Κάστρο Μεθώνης

Περισσότερα εδώ