Καρδαμύλη: ένα από τα πιο καλοφυλαγμένα μυστικά της νότιας Μεσογείου

Καρδαμύλη πανοραμική εικόνα απο το Πετροβούνι με την Παλαιά Καρδαμύλη και τον ναό του Αγ. Σπυρίδωνα

Παλαιά Καρδαμύλη και νησάκι Μερόπη

Με σημαντικές φυσικές ομορφιές, εντυπωσιακές παραλίες και δυνατότητα για ενδιαφέρουσες κοντινές αποδράσεις, η ιστορική Καρδαμύλη αποτελεί έναν «κρυμμένο θησαυρό» της Έξω Μάνης.

Σε μια εκπληκτική περιοχή στη νότια Πελοπόννησο, σε ένα σκηνικό εντυπωσιακά θεατρικό, γεμάτο αντιθέσεις από κρυστάλλινα γαλάζια νερά, άγριους ελαιώνες και απόμακρα χιονοσκέπαστα βουνά, βρίσκεται η Καρδαμύλη Ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, στην ανατολική άκρη του μεσσηνιακού Κόλπου.

Διατηρήθηκε ως μικρή ή μεγάλη πόλη, με το πανάρχαιο όνομά της εδώ και 3.240 χρόνια. Είναι η Καρδαμύλη η Αρχαϊκή, η Μεσσηνιακή, των Ελευθερολακώνων, των Ρωμαίων και των Βυζαντινών. Η Καρδαμύλη η Μανιάτικη, των Καπεταναίων και των Τρουπάκηδων ή Μούρτζινων.

Το λιμανάκι της Καρδαμύλης με το παλαιό τελωνείο και τα ψαριοκάικα

Καρδαμύλη λιμανάκι και Παλαιό Τελωνείο

Καρδαμύλη τοποθεσία

Απλώνεται κατά μήκος του δρόμου που πηγαίνει νότια, από την πόλη της Καλαμάτας (35 χλμ. από εκεί) προς την χερσόνησο της Μάνης, στα «πόδια» του Ταΰγετου.  Παραμένει ένα από τα πιο καλοφυλαγμένα μυστικά της νότιας Μεσογείου. Ένα μικρό, άθικτο καταφύγιο που καμαρώνει για τα εντυπωσιακά αρχοντικά του, τους κατάφυτους κήπους, το γραφικό λιμανάκι και τις φανταστικές παραλίες.

Αποτελεί έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα προορισμό και θα μπορούσε να γίνει το τέλειο ορμητήριο για εκδρομές και στη γύρω περιοχή.

Η αρχιτεκτονική των κτηρίων στην Καρδαμύλη, προέρχεται κυρίως από τα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά τα σχέδια παραμένουν πιστά στις παραδοσιακές φόρμες. Εκεί θα δείτε παλιά σπίτια και πυργόσπιταγραφικά στενάκια και όμορφες γωνιές. Το χωριό άρχισε να ευημερεί πριν από εκατό χρόνια περίπου, στηριζόμενο στην τοπική παραγωγή ελαιολάδου, στο παλαιό εργοστάσιο σαπουνιών και στην έντονη κινητικότητα του μικρού λιμανιού.

Εντυπωσιακά καφέ με θά στην θάλασσα της Καρδαμύλης

Στιγμές ηρεμίας στην Καρδαμύλη

Ο πληθυσμός του έφθασε σε ακμή στην αρχή της δεκαετίας του ‘20. Στα μέσα του εικοστού αιώνα, πολλοί κάτοικοι μετανάστευσαν στην Αθήνα, τη βόρεια Αμερική και την Αυστραλία. Οι τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν να επιδείξουν μια σημαντική αύξηση του τουρισμού, ενώ το χειμώνα πολλοί κάτοικοι ασχολούνται με τη συγκομιδή της ελιάς.

Μπροστά στο χωριό βρίσκεται μια μικρή χερσόνησος, ανάμεσα σε δυο πεντακάθαρες παραλίες με βότσαλο και άμμο και απέναντί της ένα νησάκι, η Μερόπη.  Στο νησί βρίσκονται ερείπια Ενετικών τειχών και μία μονόκλιτη Βασιλική χωρίς τρούλο, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Αξίζει να επισκεφτείτε τον παλιό οικισμό της Παλιάς Καρδαμύλης με τα πυργόσπιτα, χτισμένα γύρω από την όμορφη εκκλησία του Aγίου Σπυρίδωνα και το περίφημο μουσείο των Μούρτζινων.

Παραλίες

Στην Καρδαμύλη θα βρείτε εκπληκτικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά, όπως τα Ριτσά, το Καλαμίτσι, με τα ψηλά κυπαρίσσια, την παραλία του Φονέα και τα βαθυγάλανα Δελφίνια. Νοτιότερα θα βρείτε την παραλία της Καλογριάς κοντά στη Στούπα  και πιο νότια, κοντά στην Αρεόπολη, το Λιμένι, αλλά και πολλές ακόμη εκπληκτικές παραλίες.

Η πατρίδα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, η Αρεόπολη, με τα εντυπωσιακά πετρόχτιστα δρομάκια της και τα παλαιά της καφενεία.

Η αιθέρια Αρεόπολη με τα δρομάκια της.

Εκδρομές στη Μάνη και όχι μόνο

Η Μάνη χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακά τοπία με αντιθέσεις και άγρια ομορφιά. Βραχώδεις βουνοπλαγιές που κατηφορίζουν για να συναντήσουν σμαραγδένιες αστραφτερές θάλασσες, κάστρα, πύργους και μικροσκοπικά χωριά. Αφθονία από μονοπάτια, ανέγγιχτο περιβάλλον, αρκετές διαδρομές για πεζοπορία, διάσημες ιστορικές περιοχές και εξαιρετικά όμορφα τοπία. Η Μάνη έχει να προσφέρει πολλά στον ταξιδιώτη.

Κοντά στην Καρδαμύλη, 16 χλμ. ΒΔ, βρίσκεται το κάστρο της Ζαρνάτας και ΝΑ το Προάστιο, ένας από τους παλαιότερους και σημαντικότερους οικισμούς της περιοχής. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα όμορφα ψαρολίμανα της γραφικής Στούπας και του Αγίου Νικολάου. Στον Ταΰγετο, επισκεφτείτε το αμφιθεατρικό, γραφικό Προσήλιο και το «μπαλκόνι» της Μάνης, τα Τσέρια, με την εκπληκτική θέα και την Καστάνια.

Στη γύρω περιοχή μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το φαράγγι του ποταμού Βυρού  με την άγρια ομορφιά του, στο οποίο βρίσκονται λαξεμένοι και οι τάφοι των Διόσκουρων. Η διαδρομή ξεκινάει από το δάσος της Βασιλικής στον Ταΰγετο, κατηφορίζει περίπου για 20 χλμ. και καταλήγει στην Καρδαμύλη. Ορειβατικά μονοπάτια ξεκινούν από  την περιοχή του Φονέα με την όμορφη παραλία με τα κυπαρίσσια και τον χαρακτηριστικό βράχο, τον Κάμπο και το χωριό Σταυροπήγιο με τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια.

Τα κάστρα της Βάθειας που αποτελούν ένα ζωντανό μουσείο

Τα πετρόχτιστα κάστρα της Βάθειας

Για τις πιο μακρινές αποδράσεις, επιλέξτε το Διρό, με το διάσημο σπήλαιο του, την Αρεόπολη, το Πόρτο Κάγιο, την όμορφη Βάθεια με τους πύργους της και το Ακρωτήρι Ταίναρο. Οδηγώντας πιο βόρεια, κοντά στη Σπάρτη, επισκεφτείτε τον Μυστρά, τη Βυζαντινή καστροπολιτεία της Πελοποννήσου.

 Πηγή  Clickatlife