Η Καλαμάτα στο επίκεντρο του παγκόσμιου επιστημονικού ενδιαφέροντος λόγω του διαγωνισμού XPRIZE

Shell Ocean Discovery Xprize

Το Ίδρυμα X Prize

Το ίδρυμα XPRIZE αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό ο οποίος διοργανώνει δημόσιους διαγωνισμούς που σκοπό έχουν να  προβάλουν νέες τεχνολογίες προς όφελος της ανθρωπότητας. Ο σημαντικότερος διαγωνισμός που οργανώνει το ίδρυμα είναι ο Shell Ocean Discovery XPRIZE με σκοπό την χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας.

Shell Ocena Discovery Xprize

Ο διαγωνισμός

Από τον Νοέμβριο έως και τον Δεκέμβριο 2018 ο διαγωνισμός αυτός θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα. 8 ερευνητικές ομάδες θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν την τεχνολογία για γρήγορη, μη επανδρωμένη, υψηλής ανάλυσης χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας. Οι ομάδες θα έχουν στην διάθεση τους μόνο 24 ώρες για να χαρτογραφήσουν τουλάχιστον 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα του πυθμένα της θάλασσας ανοιχτά της Καλαμάτας. Η περιοχή είναι σχεδόν τριπλάσια εκείνης του Παρισιού και περιλαμβάνουν βάθη από 2.000 μέχρι 4.000 μέτρα. Ένα περιβάλλον ψυχρό, σκοτεινό και με υψηλές πιέσεις, που είναι περισσότερο από δύο φορές βαθύτερο από το Grand Canyon.

Κάθε ομάδα θα εξαπολύσει και θα λειτουργήσει τα αυτόνομα υποβρύχια τεχνολογικά της συστήματα από το Κέντρο Ελέγχου της XPRIZE στην Καλαμάτα.

Xprize Submarine

Ο χώρος διαγωνισμού

Ο χώρος του διαγωνισμού είναι περίπου 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει μια σειρά υποβρύχιων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών. Οι ομάδες των φιναλίστ πρέπει να ξεκινήσουν από την ακτή και τα συστήματα με τα οποία συμμετέχουν, πρέπει να μεταβούν στην περιοχή του διαγωνισμού από ύδατος ή από αέρος. Θα υπάρξει περιορισμένη ανθρώπινη παρέμβαση και θα χαρτογραφήσουν τουλάχιστον το 50% της περιοχής – 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα – με ανάλυση πέντε μέτρων και σε βάθος έως 4.000 μέτρα. Στόχο έχουν να  προσδιορίσουν και απεικονίσουν τουλάχιστον δέκα αρχαιολογικά, βιολογικά ή γεωλογικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε οποιοδήποτε βάθος, κι όλα αυτά μέσα σε 24 ώρες.

Οι 8 ερευνητικές ομάδες που θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν την τεχνολογία για γρήγορη, μη επανδρωμένη, υψηλής ανάλυσης χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας είναι: PISCES από την Πορτογαλία, Texas A&M Ocean Engineering από τις ΗΠΑ, KUROSHIO από την Ιαπωνία, ARGGONAUTS – Fraunhofer IOSB από τη Γερμανία, Blue Devil Ocean Engineering από τις ΗΠΑ, CFIS από την Ελβετία, GEBCO-NF Alumni από τις ΗΠΑ και Team Tao από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Autonomous Submarine

Το έπαθλο

Εκτός από το έπαθλο των 7.000.000 δολαρίων για την νικήτρια ομάδα, εκτιμάται ότι ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει στην υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών αιχμής. Αναμένεται να  αποφέρει έναν υψηλής ανάλυσης χάρτη του πυθμένα της θάλασσας, που θα χρησιμοποιηθεί από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα. Το Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής που ο «Δημόκριτος» διαθέτει, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας επιστημονικής συνεργασίας, θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα για τη δημιουργία τηλεσκοπίου νετρίνων νέας γενιάς στη Μεσόγειο.

Πηγές

YouTube Video

Shell Ocean Discovery Xprize

News  News