Κοντινές εκδρομές στην Ανατολική πλευρά της Μεσσηνίας

Ο πύργος Δουράκη

Ο Πύργος Δουράκη στη Καστάνια

Στην Καστάνια, για τον Πύργο Δουράκη και τον Άγιο Πέτρο

Ελάτε στην Καστάνια, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Έξω Μάνης, η οποία βρίσκεται κρυμμένη σε μια ορεινή πτυχή της Μεσσηνιακής Μάνης, σε υψόμετρο 700 μ. από τη θάλασσα. Διπλωμένη κυριολεκτικά μέσα στα βουνά, χωρίς αμαξιτό δρόμο μέχρι τελευταία, και αθέατη ακόμα και από πολύ κοντά, κατορθώνει να διαφεύγει την προσοχή των περιηγητών. Εκεί  θα δείτε και έναν από τους ωραιότερους πύργους της, εκείνον του Δουράκη. Χτισμένος τον 18ο αιώνα, με πέντε ορόφους, καταχύστρες και πολεμότρυπες, αναφέρεται και ως καταφύγιο του Κολοκοτρώνη (1803-1806).

Εδώ παρατηρείται και η μεγαλύτερη πυκνότητα βυζαντινών ναών στην Πελοπόννησο (μετά τον Μυστρά και το Γεράκι): αυτός του Αγίου Πέτρου (12ος αι.). Ο ναός είναι ένα αληθινό κομψοτέχνημα εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά, με γλυπτά κιονόκρανα, πόρτες και τέμπλο, καθώς και ωραίες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Η αποκατάστασή του ολοκληρώθηκε πριν από μερικά χρόνια, αποσπώντας μάλιστα το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Europa Nostra 2016.

 

Καρυοβούνι Αράχωνα Το χωριό Καρυοβούνι ή Αράχωβα Ταυγέτου Ο Πύργος Γουδέλη στο Καρυοβούνι

Με τη δροσιά του Ταϋγέτου

Τα βράδια του καλοκαιριού, στο Καρυοβούνι ή Αράχοβα της Έξω Μάνης φοράς μακρυμάνικο. Κάθεσαι στη μεγάλη πλατεία, με το βλέμμα στον πύργο Γουδέλη. Μια βρύση με γάργαρα νερά, ένας τεράστιος πλάτανος και τραπεζάκια κάτω από τη φυλλωσιά του. Εκεί, στο ταβερνάκι, που ήταν το λιοτρίβι του χωριού, θα φάτε ψητά και ενίοτε μαγειρευτά με το δροσερό αεράκι του Ταϋγέτου να σας φυσά.

Η παραλία Καταφύγι στην Μάνη

Βουτιά στο Καταφύγι

Καμία παραλία. Τεράστιες πλακούρες μόνο από ασβεστολιθικά πετρώματα, κομμένες λες με το μαχαίρι. Να κάθεσαι σαν σε αμφιθέατρο, περιμένοντας κάποιο υπερθέαμα να ξεκινήσει. Συμβαίνει κι αυτό, στο Καταφύγι, λίγο μετά τον Άγιο Δημήτριο Μάνης. Οι πλάκες καίνε από την κάψα της μέρας και πολλοί κοιμούνται εκεί, δίχως καν ρούχα. Τη μέρα άλλοι φωλιάζουν μέσα στις σπηλιές, άλλοι ρουφούν ήλιο και ενέργεια από τις πλάκες. Όλοι όμως βουτούν στα κρυστάλλινα νερά.

Το δάσος της Βασιλικής

Πικνίκ στο δάσος της Βασιλικής

Μακριά από τις κοσμικές ακτές της Μάνης, ψηλά, στις πλαγιές του Ταϋγέτου, έλατα και γηραιά μαυρόπευκα σχηματίζουν το απίθανο δάσος της Βασιλικής. Το δάσος εκτείνεται σε επιφάνεια περίπου 11.000 στρεμμάτων. Ανηφορίστε τον χωματόδρομο που ξεκινά από το Εξωχώρι και πριν από το χωριό Σαϊδόνα στρίψτε αριστερά και εισχωρήστε στο δάσος. Ο ορεινός δρόμος συνεχίζει προς την Παναγιά Γιάτρισσα και καταλήγει στο Γύθειο. Ωστόσο εσείς διαλέξτε ένα πλάτωμα του δάσους για να περπατήσετε ή να κάνετε πικνίκ. 

Τα αλατοχώραφα στα Χοτάσια

Τα αλατοχώραφα στη Χοτάσια

Στα σύνορα της Έξω με τη Μέσα Μάνη, στο χωριό Χοτάσια, οι άνθρωποι συνεχίζουν να μαζεύουν το αλάτι από τα κοφτερά βράχια που σχηματίζουν γούρνες. Τα αποκαλούν αλατοχώραφα, καθώς τα «ποτίζουν» με θαλασσινό νερό για να βοηθήσουν τη διαδικασία.

Πριν από το ’50, από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, η βραχώδης παραλία της Χοτάσιας γέμιζε καλύβες από κατοίκους του Οιτύλου που πήγαιναν εκεί για να μαζέψουν αλάτι. Σύμφωνα με τους αλατοπαραγωγούς, τα 100 κιλά θαλασσινό νερό παράγουν δύο κιλά αλάτι, ενώ όλα εξαρτώνται από τον καιρό, τις βροχές και τις φουρτούνες.

Σήμερα, στη Χοτάσια παράγονται εφτά έως οχτώ τόνοι αλάτι. Οι κάτοικοι το πωλούν προς 3 ευρώ το κιλό για να φτάσει στα ειδικά καταστήματα, στα σούπερ μάρκετ και στα ντελικατέσεν. Το αλάτι που παράγουν είναι πρώτης ποιότητας και θα το βρείτε εδώ απευθείας από την πηγή, ενώ θα μάθετε και όλη τη διαδικασία συλλογής του.

Καλαμίτσι για ορειβασία

Αναρρίχηση στο Καλαμίτσι

Ανήκετε σ’ αυτούς που ξέρουν τι ακολουθεί μόλις φορέσουν τα ειδικά, στενά παπούτσια αναρρίχησης ή δεν έχετε ιδέα από σκαρφάλωμα σε βράχο; Όπως και να ’χει, το Καλαμίτσι θα σας αποζημιώσει. Από το 2013 λειτουργεί πάνω από την παραλία οργανωμένο αναρριχητικό πεδίο με πάνω από 30 διαδρομές, ύψους έως και 60 μ. Απευθύνεται σε αρχάριους αλλά και προχωρημένους αναρριχητές. Ακόμα και μικρά παιδιά μπορούν, υπό την καθοδήγηση έμπειρου εκπαιδευτή να μυηθούν στο σπορ και μάλιστα υπό σκιά.

H 2407 Kardamili Mountain Activities διοργανώνει επίσης εξορμήσεις για mountain bike στο δάσος της Βασιλικής, πεζοπορία στην κορυφή του Ταϋγέτου, στα φαράγγια του Βυρού, του Ριντόμου και αλλού.

Αγιος Νικόλαος – Σελίνιτσα

Βόλτα στη Σελίνιτσα

Άγιος Νικόλαος ή Σελίνιτσα: ένα λιμανάκι ξεχασμένο στον χρόνο, με καΐκια και βάρκες. Mια μικρή περατζάδα, σπίτια με ξασπρισμένους τοίχους και ταβερνάκια που βγάζουν τραπέζια στην προβλήτα και κρεμούν πολύχρωμα λαμπιόνια. Σκηνικό βγαλμένο λες από παλιά ελληνική ταινία. Την ημέρα θα βρείτε εδώ τους ψαράδες του χωριού να κουβεντιάζουν με τις ώρες στα καφενεία.

Περισσότερα εδώ.