Η Αρχαία Μεσσήνη ένας εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος

Ancient Messini

Είναι μία από τις πιο καλοδιατηρημένες πόλεις του αρχαίου κόσμου. Ο επισκέπτης νιώθει δέος στην πρώτη επαφή με τον σπουδαίο κι εντυπωσιακό αυτό αρχαιολογικό χώρο. Είναι η Αρχαία Μεσσήνη που σε καλεί σε ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο.

Βρίσκεται δίπλα στο σημερινό χωριό Μαυρομμάτι, στη Μεσσηνία και είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Ancient Messini – The theatre

Ιστορία

Η ίδρυσή της τοποθετείται στο 370π.Χ-369 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα  μετά τη νίκη του επί των Σπαρτιατών στη μάχη των Λεύκτρων. Ο Επαμεινώνδας απελευθέρωσε τη Μεσσηνία από τους σπαρτιάτες και επέλεξε τους πρόποδες του όρους Ιθώμη για να χτίσει την πρωτεύουσα των ελεύθερων Μεσσηνίων. Η οικοδόμησή της έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με την αρκαδική Μεγαλόπολη, ώστε να περιοριστεί η επιρροή της Σπάρτης.

Ο Παυσανίας αφηγείται πως κήρυκες εστάλησαν στους ξενιτεμένους Μεσσήνιους, καλώντας τους να επιστρέψουν και να κατοικήσουν τη νέα πόλη. Η ονομασία επιλέχθηκε από τη μυθική βασίλισσα Μεσσήνη, κόρη του Τρίοπα, βασιλιά του Άργους. Έπειτα από ένα διάστημα ερήμωσης, η Μεσσήνη αναδείχθηκε και πάλι μετά τον 5ο αιώνα, σε σημαντικό οικισμό της περιοχής.

Η Αρχαία Μεσσήνη παρέμεινε το πολιτιστικό κέντρο της Μεσσηνίας μέχρι το 395 π. Χ. Η  επιδρομή των Γότθων του Αλάριχου έδωσε το αποφασιστικό πλήγμα στην πόλη που καταστράφηκε ολοσχερώς.

Ancient Messini – The Agora – Temples of Zeus and Poseidon

Αρχαιολογικός χώρος

Η πόλη είχε τεράστιο τείχος, η περίμετρος του οποίου έφτανε τα εννέα χιλιόμετρα, και δύο πύλες, την Αρκαδική και τη Λακωνική. Η βόρεια πλευρά του, κοντά στην πρώτη πύλη, διατηρείται καλύτερα και μπορεί κανείς να «ακολουθήσει» τα μέρη που σώζονται και τα θεμέλια. Τα οικοδομήματα έχουν όλα τον ίδιο προσανατολισμό, καθώς η πόλη είναι χτισμένη με βάση το ιπποδάμειο σύστημα. Εμπνευστής του ήταν ο γεωμέτρης και αστρονόμος του 5ου αιώνα π.Χ., ο  Ιππόδαμος από τη Μίλητο.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης, όπως, μεταξύ άλλων, το Ασκληπιείο, το θέατρο, την κρήνη Αρσινόη, τα ιερά του Διός Σωτήρος και ήρωος- πιθανώς του Αριστομένη- καθώς και το Στάδιο και το Γυμνάσιο.

Ancient Messini – The Asclepieion

Πως θα πάτε

Η απόσταση από Καρδαμύλη είναι περίπου 55 χλμ και χρειάζεται περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά για να φτάσετε στην Αρχαία Μεσσήνη. Ο χώρος όμως θα σας αποζημιώσει.

Πηγές

Εδώ και εδώ